Alles wat je meemaakt, krijgt pas betekenis doordat jezelf die betekenis er aan geeft.
En die betekenis wordt gevormd door jouw ervaringen, herinneringen, waarden en overtuigingen. Jouw model van de wereld noemen we dat in NLP termen. Als je dit echt begrijpt, doet het wonderen voor je communicatie.
“Het is een burgerinitiatief, dus ik vind het belangrijk dat de gemeente op zijn handen blijft zitten”. Deze uitspraak van een ambtenaar viel niet in goede aarde bij de aanwezige inwoners die steun kwamen vragen aan de gemeente. De rook kwam nog net niet uit hun oren, maar ik voelde de negatieve energie bijna fysiek stijgen. Op mijn simpele vraag wat dat voor hem betekende “op z’n handen blijven zitten” gaf hij aan dat het voor hem betekende dat het burgerinitiatief alle ruimte en ondersteuning zou krijgen binnen de mogelijkheden, maar dat het niet de bedoeling was dat de gemeente de regie zou overnemen. Ik hoorde van de andere kant van de tafel bijna een fysieke zucht van verlichting.
Dit soort praktijkvoorbeelden kom ik bijna dagelijks tegen. Goed communiceren en echt luisteren wat de ander wil zeggen zonder daar meteen een oordeel aan te verbinden blijkt in de waan van de dag erg moeilijk te zijn. En dat geldt zeker niet alleen voor de communicatie tussen inwoners en gemeente.
En dat is frustrerend voor beide partijen. Want in mijn ervaring hebben zowel ambtenaren als actieve inwoners dezelfde drijfveer om de maatschappij mooier en eerlijker te maken en positieve impact te willen hebben. Ik geloof dat ieder mens het talent heeft om dat verschil te kunnen maken.
In mijn training vergroot je veranderkracht leer je o.a. op een andere manier waarnemen, je oordeel uit te stellen en hierdoor je communicatie succesvoller te maken. Hier vind je meer informatie en kan je een vrijblijvende afspraak maken.