“Het gaat heel goed met mij. Het is wel spannend allemaal, maar ik doe mijn best en het gaat eigenlijk prima”.
Ik sprak haar tijdens een veranderingsproject dat ik begeleidde. Op het moment dat ze deze woorden uitsprak kreeg ik direct een gevoel dat er iets niet klopte. Het was een onderbuikgevoel wat gaandeweg het gesprek zelfs uitgroeide tot bijna fysieke pijn.
Ik vroeg haar wat er niet gezien mocht worden. Er viel een lange stilte en er rolde een traan over haar wang. “Het gaat niet goed” zei ze toen. “Ik word gek van de onzekerheid en dat heeft ook weer invloed op de situatie thuis”. “Maar ik moet sterk zijn, want als ik instort dan valt het hele kaartenhuis in elkaar”.
Jezelf groothouden, emoties onderdrukken, we doen het allemaal. Het zijn menselijke reacties op moeilijke situaties, maar ze bereiken precies datgene wat je wilt vermijden. Gevoelens wegstoppen maken – hoe tegenstrijdig dat ook klinkt – juist dat ze er continue zijn.
Het is voor mij bekend terrein geweest: dat onderdrukken. In situaties waarin ik mij eigenlijk overweldigd voelde, deed ik mijn best niets te voelen. Terwijl ik tegelijkertijd het zware gevoel had dat het mijn verantwoordelijkheid was om de ellende in mijn eentje te dragen. De resultaten van dat patroon heb ik aan de lijve mogen ondervinden: ziekenhuisonderzoeken, chronische vermoeidheid, bijna burnout, lage weerstand enzovoorts.
Ik heb inmiddels geleerd dat je dit kunt voorkomen. Door ruimte te geven aan mijn gevoel, door mij eerder uit te spreken, door niet te denken dat ik het allemaal alleen moet doen. En ik weet ook dat dit niet vanzelf gaat.
Dus in situaties waarin ik merk dat degene waar ik mee spreek hetzelfde patroon laat zien, probeer ik voorzichtig om dat te doorbreken. Door even echte aandacht te geven. Door ruimte te geven aan datgene wat iemand niet echt wil laten zien. Dat is soms al voldoende om het te doorbreken.
Dus de volgende keer dat iemand aan je vraagt hoe het gaat, check dan eerst bij jezelf hoe het echt gaat en laat dan je masker vallen. Het zal je alleen maar helpen.
Benieuwd hoe ik dat voor anderen doe? Maak dan eens een vrijblijvende kennismakingsafspraak via: